♥Followers♥

Cinta adalah sebuah kitaran. Apabila anda mencintai anda terluka. Apabila anda terluka, anda benci. Apabila anda benci, anda cuba melupakan. Bila anda cuba untuk melupakan, anda mula hilang. Dan ketika anda mula hilang, akhirnya anda akan jatuh cinta lagi.

Oct 30, 2010

3 dalam 1 tag!!!

ari ni nk lunaskan hutang kat One2paiiJannah & Anish..
dah bpe lame dapat tag ni..
tak sempat le..
maaf ye kawan-kawan..


"once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."


jadi sekarang..
nak kene jawab tag ni..
jom cari identiti blogger yang hilang..



  1. nama Nur Farahana a.k.a fara murni
  2. anak kedua dari 4 orang adik beradik
  3. student UNIKL MIIT (Bachelor Of Information Technology In Computer System Security) 
  4. suke dengar lagu sambil nyanyi
  5. suke tengok cite antu
  6. suke beronline
  7. suke cari pasal
  8. suke makan megi
  9. dah berusia 21 tahun 2 hari
  10. suke window shopping
  11. suke tucen encem
  12. lahir kat Selangor, stay kat Kedah, study kt KL, saya orang Kedah
  13. suke SpongeBob
  14. suke Upin Ipin
  15. tak suke dikecewakan
  16. tak suke ditipu
  17. single and available(haha..)
  18. raye ni tak bole balik kampung :(
  19. tak suke orang yang tak tepati janji
  20. suke giler Yong Tau Fu
  21. I'm on diet(haha)
  22. tak suke ular, ulat gonggok & yang same waktu dengannye
  23. tengah lapar sekarang
  24. nak pergi mandi dulu
  25. da bes, k papai sume..

dan tag 25 orang lagi..
aduh!!

ok done..
adeh!!
huhu..
thanks kepada pengetag!!

p/s: klo de mase korang wat la ye..






Oct 29, 2010

Doa-doa Di Musim Peperiksaan

1-Doa memulakan ulangkajiاَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

2-Doa selepas mengulangkajiاَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: "Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu."Doa Pada Hari Peperiksaan Dicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung".



3-Ketika memasuki dewan peperiksaan:وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

4-Ketika menerima kertas soalan:قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

5-Ketika sukar menjawab:ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.” 

6-Atau:اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

7-Jika anda terlupa jawapan:اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku."


p/s: kepada semua yang sedang menghadapi peperiksaan & akan menghadapi peperiksaan, amalkan doa-doa ni k??
InsyaAllah... Semoga berjaya di dunia & akhirat..

D.U.I.T=Doa+Usaha+Istiqamah+Tawakal

Oct 28, 2010

selamat ulang tahun saye~



umo da bertambah le...
huuu..
tapi alhamdulillah..
bersyukur sangat masih bernyawa hingga ke saat ini..
hehe..

terima kasih sangat kat semua yang wish sampai aku tak terbalas le wish korang tu ek??
aku ni mane le pernah celebrate besday..
tapi korang memang terbaek le..

dan kepada "awak" yang semalam wish tepat-tepat kul 12.00 kat dataran merdeka tu..
terima kasih bangat..
wee~
romantik gak le walaupun tak romantik sangat..
haha..
gelong le..

gumbira sangat..
aku tak sangka bila dah cecah umo 21 ni..
aku dapat rase sume yang aku tak sangka-sangka..

lastly..
aku ngantuk sangat le..
semalam kuar balik lambat..
nak tido..
huhu..
gelong..
-.-

Oct 22, 2010

macam dah bertahun

rase cam dah bertahun aku berblogging..
adoyai..
nak blogwalking pun..
tenet macammmm hareeeemmmmmm.......
atoi-atoi..
kesibukan yang teramat sangat jugeks menyebabkan aku tak dapat nak bertemu dengan blog kesayangan nih..
huhu.


final dah dekat..
macam-macam le ade..
final projek ag...
atoi-atoi..
otak aku dah berpusing 360 darjah celsius..
haha..
gilor..
dah le raye ni tak dapat..

"mak, abah..
kak tak dapat kelik raya!!"

huuu..
cedih tol..

korang tengok le jadual final aku cm ne..
nah amek kau!!

Information Security -12/11/2010-9.00am(Friday)
Innovation Management-13/11/2010-9.00am(Saturday)
Computer Networks-14/11/2010-9.00am(Sunday)
Object-Oriented Programming-18/11/2010-9.00am(Thursday)
Probability And Statistics For IT-18/11/2010-2.00pm(Thursday)
Pengajian Malaysia-20/11/2010-2.00pm(Saturday)

atoi!!!
tak bes le..
dah le tak leh blik laye..
huu...
:(




Oct 16, 2010

rumah terbakar tepi Omar Ali Villa!!

terkejut kitorang 1 rumah lebih dalam pukul 4.30 petang tadi..
bau asap kuat..
dari mane pulak le??
ingatkan dari dapur..
rupanye..
mak ai!!
de rumah terbakar..
dah le 95% rumah tu terbakar..
atoi!!!
menakutkan..
dah le dekat giler rumah tu ngan kitorg..
lebih kurang 15-20 minit cam tu le kebakaran tu..

ni video waktu api tengah marak giler..
huh.. menakutkan..



selepas kejadian..

kat bawah ni de gambar di tempat kejadian
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v






















p/s: jangan maen api.. membahayakan sume orang..

blogwalking award!!!

baru sebulan lebih lebih berblogging..
da dpt blogwalking award..
yeah!!
sukenye saye..
hehe..
sesungguhnye saye sesangat berterima kasih kepada one2paii...
saye tidak tersangka akan menerima award ini..
haha..



so, dah dapat award ni.. 
de la kje sket nak kene buat..

berikut keje yang perlu dibuat...

1. Apa yang bermain di fikiran anda sekarang 
-nak kelik Baling!!

2. Apakah nama samaran anda ??
-fara murni

3. Senaraikan 3 nama yang anda sayang ..? 
-tam encem
-wawa tomei
-M

4. Panggilan untuk si dia ??
-miau-miau

5. Hadiah yang diimpikan dari yang istimewa ??
-dihargai & kejujuran

6. Blog mana yang paling suka visit?
-banyak sangat kot

7. Blog yang aku nak tag ??


::metacih sekali lagi kat one2paii yang baek hati!!






Oct 15, 2010

Jom cek saman JPJ!!

banyak giler saman fara kena..
huhu..
dah le mahal..



click link ni!!

http://reloadmaster.webs.com/JPJ.htm?pw1


p/s: jangan lupe tinggal berapa jumlah saman korang kat komen k??
    

Mencintai tidak bererti memiliki!!!♥





Janganlah kau angkuh melaungkan.. .
Si dia kepunyaan mu ...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya.. .
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan.. .
Mencintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura ...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...
Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan.. .
Ungkapan cinta pada mu ...
Tetapi hati dan perasaannya. ..
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung. ..
Di sebalik sejuta alasan...
Dan kau...
Begitu jujur dan setia mencintainya. .
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak bermakna memiliki..
Sesungguhnya. ..
"Aku tidak pernah memiliki diri mu..."
"Dan kau jua tidak memiliki diri ku."
Mengertilah. ..
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hamba-Nya...
Dia memiliki hamba-Nya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali.....

p/s: tidak perlu memiliki!!

Oct 13, 2010

Award Lagi!! Yeah!!

Metacih Fendi..
ari ni baru le sempat nak amek award dari Fendi...
korang nak tau kali ni fara dapat award ape??
hehe..
jeng3x..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
blogger harapan seyh!!
ghee..
(^_^)

Slogan kenapa korang suka MemoriSeorangMuda
♥fara suke blog ni sebab simple n sweet le..

Reaksi korang lepas dapat anugerah ni
♥metacih cangat2 kat Fendi sebab tag fara untuk award ni...

Tag 15 kawan@blogger yang lain




dah ciap..
metacih lagi sekali kat Fendi coz kasi fara award ni..
(^_^)




Oct 12, 2010

Kisah aku dan dia!!

tonton video di atas ni.. amat menyayat hati..
T_T






p/s: aku nak sangat elakkan sume ni..:(


Oct 11, 2010

tag dari nusha


Nusha, metacih tag fara lagi..
sejak-sejak kene tag ni..
asyik kene tag je la..
hehe..
tugas sekarang..
jawab tag dari nusha le..

1. Apa benda paling penting dalam hidup korang?
my family 
my laptop(baby)
kawan-kawan saye
my crocs
handphone buruk yang banyak kenangan

2. Benda terakhir yang korang beli  guna duit korang?
modem broadband
kasut crocs
bantal peluk upin ipin
(tak ingat le.. banyak kot.. hehe..)

3. Di manakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan dan apakah temanya nanti?
mesti le kat umah
temanya kalau bole, hitam putih or silver hitam le

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
tidak

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
da tak de, tak de tempoh berape lame le.. :)

6. Di mana korang selalu jumpa kekasih korang?
tak de, so tak jumpe le..

7. Novel/buku/majalah terakhir yang dibeli?
majalah Rapi

8. Apakah nama penuh korang?
Nur Farahana Binti Mahmad Nasir

9. Antara mak dan ayah, mane korang lebih mesra?
dua-dua pun same je.. tapi kalau bab kongsi masalah semua ngan mak le..

10. Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
nak jumpa Fong Sai Yok leh? 
hehe..

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
yup..

12. Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
Korea

13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
peluk

14. Beritahu 3 benda tentang org yang tag?
name penuh die Nurul Farehah Binti Ahmad Shah
sedang hangat bercinta
die sayang kucing

15. 5 benda yang paling disayangi dalah hidup
my baby(inspiron 13' Dell)
my handphone buruk(W350i Sony Ericson)
my kucings
my crocs
my rings

16. 5 lagu yang paling suka dan selalu dengar
Fynn Jamal-150 Juta
Rihanna-Unfaithful
Ungu-Luka Di sini
ANJELL-I Will Promise You
Seventeen-Selalu Mengalah

17. Bila tarikh lahir dan kat mana korang sambut tahun lepas
28 Oktober 1989
tahun lepas sambut ngan member besday same kat Red Box Karaoke Sogo

18. 5 rakan blogger yang korang nak tag :

ok..
stle dah hutang ngan nusha..
:)

Luka Di Sini-Ungu

Why do you hurt me?

Dulu pernah ada cinta
Dulu pernah ada sayang
Namun kini tiada lagi perasaan seperti dulu
Kini tiada lagi kisah
Cinta ku telah musnah sudah
Hancur hati ku, telah kau sakiti perasaan ku
**
Biarkan ku pergi..
Jangan kau tanyakan lagi..
Ku yakin ini 
yang terbaik untuk kau dan diri ku
Biarkan berlalu,rasa cinta ini di hati..
Ku tak bisa untuk menahan, aku luka di sini
** chorus


p/s: ape slh aku smpai selalu sangat disakiti??

Oct 10, 2010

First award

metacih nusha..
ni first time fara dpt award..
hihi..
sukenye..
nak tgk award nye??
jeng3x..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
metacih nusha..

susah je..
hihi..
tapi beautiful ke??
huhu...
dah dapat award ni..
kne wat kje sket le..

1. thanks the person who gave u dis award and the link of the person
done.. metacih byk-byk kat nusha untuk first award ni..
(^_^)

2. Spread the award to 15 blogger who you like & you think their blogs are awesome
ok..
kt cn fara nak kasi award kat 15 blogger..





5-ifa










15-erma

done...

3. Tell 7 things about yourself

1-sy syg tucen sy.. :)
2-sy student unikL miit..
3-suke tengok wayang..
4-gile camera..
5-suke beronline..
6-tak suke dipermainkan..
7-tengah cuba tenangkan hati dan perasaan ni..

huhu..

akhirnya..
stle gaks..
time kasih lagi skali kat nusha..


lelaki memang bijak kan??




bijakkan lelaki memberi janji??
lelaki bijak berkata-kata..
kenapa perempuan begitu mudah terpedaya dengan semua janji lelaki??
aku tak paham..
aku juga perempuan..
kenape aku mesti terima semua ini??
kenape aku mesti dikecewakan??
kenape aku??

aku sentiasa gagal...
tapi kerana bijak lelaki..
aku yang terpaksa terima..
aku terlalu mudah percaya..
aku tak paham..

ni ke aku terpaksa terima selepas semua yang aku buat??
tapi kenape aku??
salah ke aku terlalu jujur??
salah ke aku ikut cakap??
salah aku???

aku tau..
aku serba kekurangan..
aku tak sempurna..
aku tiada nilai di mata dia..

susah ke untuk  mengaku sesuatu perkara yang memang betul tu??
kenapa aku mesti terima ni??
perlukah beratus juta kali aku ulang soalan yang sama??
perlu??

nak aku ikut cakap??
aku ikut..
nak aku jujur??
aku jujur..
nak aku tolong..
aku tolong...
kau cuma tunggu aku bagi keputusan dan lepas tu..
kau nak salahkan aku kan??
sumenye berpunca dari aku kan??

tapi..
usahlah kau bimbang..
kau akan bahagia di samping dia..
aku doakan semua lancar..
aku tak nak salahkan kau..
aku tau sumenye punca dari aku..

aku yang tak patut munculkan diri dari dulu lagi..
aku patut tarik diri dari awal lagi..
semoga kau bahagia tanpa gangguan..

kepada si dia..
aku harap impian kau mendapatkan dia..
sudah tercapai..
tolong hargai semua yang di depan mata..
jangan jadi seperti aku..
terlalu bodoh..
aku terlalu mudah percaya..
mudah terima..

aku sedang patah hati ke??
tak..
aku kuat..
aku terima sume ni..
tabahkan hati faraaaaaaaaaaaa..........




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...